Partners/Familie

Partners of Familie relaties met OCPS

Mensen die een familie lid hebben of een partner hebben met obsessieve compulsiev epersoonlijkheidsstoornis (OCPS) lopen veel al tegen problemen aan. Begrip is aan wederzijds kanten erg gewenst maar weer moeilijk soms voor elkaar te krijgen. Vaak, als men omgaat met personen die voldoen aan deze diagnose, voelt het aan als het lopen in een veld vol landmijnen. Je weet niet wanneer je op eentje gaat stappen en men betaalt de zware emotionele prijs voor het overschrijden van de starre standaarden. Dit altijd aanwezige gevaar zorgt voor een enorme hoeveelheid ongerustheid, verontwaardiging en spanning. Deze landmijnen kunnen zich presenteren in relatie tot schijnbaar willekeurige onderwerpen. Lees en schrijf mee met andere partners en familie leden.

Relaties met andere mensen

Mensen met obsessieve-compulsieve persoonlijkheidsstoornis (OCPS) komen vaak zeer zelfverzekerd over (ze weten immers zo goed hoe het moet), maar zijn ze juist heel gevoelig voor afwijzing, bang om uitgelachen of in de steek gelaten te worden. Dit weerhoudt hen echter niet om zeer hoge eisen aan hun omgeving te stellen maar deze eisen stellen ze ook aan zichzelf. Vriendschappen worden over het algemeen alleen aangegaan wanneer deze voor hen van nut kan zijn. Door hun berekende, starre en serieuze houding komen ze vaak autoritair en hooghartig over. Door hun gebrek aan spontaniteit, flexibiliteit en improvisatievermogen kunnen ze zich moeilijk aanpassen en zijn ze niet bereid tot compromissen.

Relatie met een partner

Voor de OCPSer, is het niet ongebruikelijk om gezelschap te zoeken van een persoon wiens karakter passief en conflict vermijdend is. Veel OCPS relaties bestaan uit een duidelijke dominante en controlerende partner en een passief afhankelijke partner. Zolang de partner meegaat in de regels, wetten en zienswijze, kan het heel lang goed gaan in een relatie. In sommige gevallen leren ze van de ander enige sociale aspecten waardoor ze in de loop der jaren wat soepeler worden. De kans op depressies op latere leeftijd is evenwel erg groot. Het gevoel tussen wel willen maar niet kunnen, is vaak sterk aanwezig.

Partners worden onderworpen aan een dagelijkse kritische blik en krijgen regelmatige terugkoppeling in een niet liefhebbende of opbouwende manier. De persoon die verantwoordelijk is voor de standaard moet het huishouden voeren als strak geleid schip – de kinderen worden aan het de zelfde kritische regels gehouden (te zien maar niet te horen), tot zelfs de buitenkant van het huis dat goed bijgehouden en schoon hoort te zijn. Het uiten, zowel fysisch als ook emotioneel, van liefhebbende gevoelens voor “geliefden” is vaak pijnvol afwezig.

Toch kan een relatie ook werken. Lees meer over de plus punten van OCPS…